3-BIT


Składniki na ciasto:
  • 1 puszka masy krówkowej
  • ok. 510g herbatników (mi na blachę wchodzi 15szt więc na 3 warstwy potrzeba 45szt)
  • 400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50- 100g dowolnej czekolady lub ulubionej posypki
  • Składniki na masę budyniową:
  • 500ml mleka
  • 1 krem Delecty do karpatki
  • ok. ¾ kostki masła


  • Sposób przygotowania:
    1.Przygotować masę budyniową wg instrukcji na opakowaniu.Pozostawić do ostygnięcia.
    Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo
    zimny budyń, miksować na jedlolitą masę.
    2.Formę do pieczenia wyłożyć herbatnikami.
    3.Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową.
    4.Dalej wyłożyć drugą warstwę herbatników a na nie wyłożyć masę budyniową.
    5.Na nią ostatnią warstwę herbatników.
    6.Ubić schłodzoną wcześniej w lodówce śmietanę ze śmietan-fixem.
    7.Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą lub posypką.
    8.Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz.
    Idealnie smakuje na 2-3 dzień - jeśli zostanie :)
    Czas przygotowania: około 40 min.
    Liczba porcji: około 20
    Blacha wymiar: 25x35cm

    Smacznego!