Biszkopt


Powrót do strony Kulinarne

Składniki:
  • 5 jaj
  • 2 łyżki od zupy mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek od zupy mąki tortowej
  • 1 szklanka niepełna cukru
  • 4 kropelki olejku zapachowego cytrynowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy mały

  • Sposób przygotowania:
    - żółtka oddzielić od białek
    - białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodać cukier + cukier waniliowy,
    - następnie dodać po 1 żółtku i miksować na mniejszych obrotach, żeby piana nie opadła
    - następnie dodawać mąkę tortową przesianą przez sitko, wymieszać też na niskich obrotach,
    - potem ziemniaczaną przesianą przez sitko, wymieszać też na niskich obrotach,
    - dalej proszek do pieczenia i olejek
    - blachę wysmarować tłuszczem, posypać bułką i wlać ciasto albo blachę
    wyłożyć ppaierem do pieczenia i wylac ciasto bezpośrednio na papier
    Piec około 20-25 min na 170-180 stopni

    Gdy biszkopt się upiecze, nie należy go zbyt szybko wyciągać z piekarnika,
    żeby nie opadł. Najlepiej jest studzić go w piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami.
    Jak biszkopt wystygnie to ścinamy wierzchnią opieczoną warstwę, nawilżamy biszkopt
    sokiem z brzoskwiń, ananasów czy zieloną herbatą.. układamy krem, na nim owoce
    i zalewamy lekko tężęjącą galaretką, wsadzamy do lodówki na noc.

    Smacznego!