Biszkopt
Powrót do strony Kulinarne
Składniki:
5 jaj
2 łyżki od zupy mąki ziemniaczanej
5 łyżek od zupy mąki tortowej
1 szklanka niepełna cukru
4 kropelki olejku zapachowego cytrynowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy mały
Sposób przygotowania:
- żółtka oddzielić od białek
- białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodać cukier + cukier waniliowy,
- następnie dodać po 1 żółtku i miksować na mniejszych obrotach, żeby piana nie opadła
- następnie dodawać mąkę tortową przesianą przez sitko, wymieszać też na niskich obrotach,
- potem ziemniaczaną przesianą przez sitko, wymieszać też na niskich obrotach,
- dalej proszek do pieczenia i olejek
- blachę wysmarować tłuszczem, posypać bułką i wlać ciasto albo blachę
wyłożyć ppaierem do pieczenia i wylac ciasto bezpośrednio na papier
Piec około 20-25 min na 170-180 stopni
Gdy biszkopt się upiecze, nie należy go zbyt szybko wyciągać z piekarnika,
żeby nie opadł. Najlepiej jest studzić go w piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Jak biszkopt wystygnie to ścinamy wierzchnią opieczoną warstwę, nawilżamy biszkopt
sokiem z brzoskwiń, ananasów czy zieloną herbatą.. układamy krem, na nim owoce
i zalewamy lekko tężęjącą galaretką, wsadzamy do lodówki na noc.
Smacznego!