Mocno czekoladowe BROWNIE



Powrót do strony Kulinarne

Składniki-ciasto:
  • 200g cukru
  • 250g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% zawartością kakao)
  • 150g masła
  • 150g mąki pszennej (ja biorę tortową)
  • 3 łyżki kakao gorzkiego
  • 250ml mleka
  • 6 jajek
  • 40ml rumu


  • Składniki-polewa czekoladowa:
  • 200g słodkiej śmietany 30% (płynnej)
  • 150g gorzkiej czekolady


  • Sposób przygotowania:
    1. Połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić razem z masłem, mlekiem i rumem
    w kąpieli wodnej.
    2.Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
    3.Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i wszystko razem krótko wymieszać.
    Dodać stopniowo ciepłą masę czekoladową i wymieszać delikatnie trzepaczką (ubijakiem
    do piany).
    4.Ciasto wyłożyć do tortownicy (24 lub 26cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką
    lub wyłożonej papierem do pieczenia.
    5.Piec w nagrzanym piekarniku około 50 minut w temperaturze 160°C. (Sprawdzić ciasto
    patyczkiem lub wykałaczką. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).
    6.Przygotować polewę czekoladową. Połamaną na kawałki czekoladę roztopić ze śmietaną
    w kąpieli wodnej. Polewa będzie się świecić, jeśli czekoladę będziemy rozpuszczać
    powoli na niskiej temperaturze.
    7.Polewą polać ciasto.
    Czas przygotowania: około 30 min.
    Liczba porcji: około 16
    Brownie smakuje najlepiej lekko ciepłe z rozpływającą się czekoladą z dodatkiem
    gałki lodów i bitej śmietany.

    Smacznego!