Mocno czekoladowe BROWNIE
Powrót do strony Kulinarne
Składniki-ciasto:
200g cukru
250g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% zawartością kakao)
150g masła
150g mąki pszennej (ja biorę tortową)
3 łyżki kakao gorzkiego
250ml mleka
6 jajek
40ml rumu
Składniki-polewa czekoladowa:
200g słodkiej śmietany 30% (płynnej)
150g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić razem z masłem, mlekiem i rumem
w kąpieli wodnej.
2.Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
3.Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i wszystko razem krótko wymieszać.
Dodać stopniowo ciepłą masę czekoladową i wymieszać delikatnie trzepaczką (ubijakiem
do piany).
4.Ciasto wyłożyć do tortownicy (24 lub 26cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką
lub wyłożonej papierem do pieczenia.
5.Piec w nagrzanym piekarniku około 50 minut w temperaturze 160°C. (Sprawdzić ciasto
patyczkiem lub wykałaczką. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).
6.Przygotować polewę czekoladową. Połamaną na kawałki czekoladę roztopić ze śmietaną
w kąpieli wodnej. Polewa będzie się świecić, jeśli czekoladę będziemy rozpuszczać
powoli na niskiej temperaturze.
7.Polewą polać ciasto.
Czas przygotowania: około 30 min.
Liczba porcji: około 16
Brownie smakuje najlepiej lekko ciepłe z rozpływającą się czekoladą z dodatkiem
gałki lodów i bitej śmietany.
Smacznego!