Bułeczki koperkowo-czosnkowe



Powrót do strony Kulinarne

>
Składniki na 10 bułeczek:
400 g mąki pszennej (ja wzięłam tortową 450)
1 szklanka mleka
10g drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki duże oleju lub 30 g masła, roztopionego
1 jajko
Składniki na nadzienie:
30-50g miękkiego masła
8 ząbków czosnku średniej wielkości zmielonego
parę gałązek drobno posiekanego koperku
Z lekko ciepłego mleka i drożdży zrobić rozczyn, wymieszać dokładnie.
Następnie wszystkie składniki na ciasto (mąka, sól, tłuszcz, cukier i rozczyn)
mieszamy i wyrabiamy ręcznie.Ciasto powinno być gładkie.
Ciasto wkłądam do większej miski, zakrywam ręczniczkiem i odstawiam do wyrośnięcia
na około 1-1,5h, ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Gdy ciasto wyrośnie, należy je podzielić na 10 porcji.
Każdą porcję formuję w mini-bagietkę.Układam na blasze z papierem do pieczenia
i pod przykryciem zostawiam na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Należy pamietać, że ciasto drożdżowe nie powinno stać w przeciągu ! !

W czasie jak ciasto rośnie, można przygotować nadzienie.
Podane składniki wymieszać.Gdy bułeczki wyrosną, nacinam ostrym nożem po skosie
jak na zdjęciu, nastepnie roztrzepanym jajkiem smaruje bułeczki.
No i na koniec wkładam łyżeczką w nacięcia nadzienie.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut na podwójnej grzałce.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i włączyć górną grzałkę, by
zrumienić górę.Piec z 5-10minut, w zależności jak mocno chcemy żeby były zrumienione.
Najlepiej smakują na ciepło.

SMACZNEGO !