Ciasto czekoladowe z bakaliami
Powrót do strony Kulinarne
Składniki:
6 jajek
3,5 szklanki mąki tortowej
bakalie 2 szklanki (orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, czekolada, skórka pomarańczowa, żurawina)
cukier waniliowy
2 szklanki cukru
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
2 małe łyżeczki sody
6-8 jabłek słodkich lub kwaskowatych, można też dać pomarańcze
1 szklanka 200ml oleju
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
-jabłka obrać i drobno pokroić, polać olejem
-żółtka oddzielić od białka, białka wstawić do lodówki i schłodzić
-żółtka, bakalie, proszek do pieczenia, sodę, mąkę, cukier,
-kakao, cynamon, jabłka -> wymieszać
-ubić pianę na sztywno
-pianę dodać do ciasta, wymieszać ręką dokładnie
-blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ciasto wylać na blachę
-Piec około 1h w 180 stopniach
-blacha wymiarów 30x25cm lub na 2 keksówki
Smacznego!