Ciasto czekoladowe z bakaliami



Powrót do strony Kulinarne

Składniki:
  • 6 jajek
  • 3,5 szklanki mąki tortowej
  • bakalie 2 szklanki (orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, czekolada, skórka pomarańczowa, żurawina)
  • cukier waniliowy
  • 2 szklanki cukru
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 małe łyżeczki sody
  • 6-8 jabłek słodkich lub kwaskowatych, można też dać pomarańcze
  • 1 szklanka 200ml oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki kakao

  • Sposób przygotowania:
    -jabłka obrać i drobno pokroić, polać olejem
    -żółtka oddzielić od białka, białka wstawić do lodówki i schłodzić
    -żółtka, bakalie, proszek do pieczenia, sodę, mąkę, cukier,
    -kakao, cynamon, jabłka -> wymieszać
    -ubić pianę na sztywno
    -pianę dodać do ciasta, wymieszać ręką dokładnie
    -blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ciasto wylać na blachę
    -Piec około 1h w 180 stopniach
    -blacha wymiarów 30x25cm lub na 2 keksówki

    Smacznego!