FAWORKI



Powrót do strony Kulinarne

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • smalec do smażenia (lub olej)
  • cukier puder do posypania

  • Sposób przygotowania:
    Mąkę zmieszaj ze śmietaną, dodaj żółtka, spirytus i szczyptę soli. Starannie wyrób ciasto
    Ciasto wybij wałkiem aż powstaną pęcherzyki i na 10 minut odstaw przykryte ściereczką.
    Rozwałkuj jak najcieniej.
    Pokrój na paski szerokości 3 cm i długości ok. 15 cm. Każdy pasek przekrój wzdłuż w środku (ok. 1/3 długości) i przewiń przez dziurkę.
    Tłuszcz rozgrzej w rondlu i wrzucaj po kilka faworków, smażąc na jasnozłoty kolor.
    Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
    Przełóż na półmisek i posyp cukrem pudrem.
    Smacznego!