Karkówka z piekarnika
Powrót do strony Kulinarne
Składniki:
około 1kg karkówki
3 łyzeczki oliwy
mała łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
mała łyżeczka soli drobnej
mała łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1/2 małej łyżeczki majeranku
4 duże albo z 6-7 małych ząbków czosnku rozgniecionych na drobno
Sposób przygotowania:
pieprz, sól, papryka słodka, oliwa, czosnek, majeranek mieszamy w miseczce
tworząc mazię=marynatę, smarujemy/ nacieramy całe mięso dookoła, następnie
można związać spożywczym sznurkiem i zawijamy w folię aluminiową.
Dalej odstawiamy na 1-2 dni do lodówki, żeby się zamarynowała.
Następnego / drugiego dnia nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
grzałka dolna i górna, wsadzamy karkówkę w folii do szkła żaroodpornego,
dolewamy pół szklanki wody przegotowanej i pieczemy, jak minie 30 minut
dolewamy drugą porcję wody przegotowanej do szkła i pieczemy kolejne 30 minut
dolewamy trzecią porcję wody przegotowanej do szkła i pieczemy kolejne 30 minut
następnie rozcylamy lekko folię i pieczemy kolejne 30 minut,
co w sumie daje 2h w piekarniku, karkówka mi wyszła dość lekka, miękka
i co najważniejsze - soczysta!!!
Smacznego!