Karpatka
Powrót do strony Kulinarne
Składniki na ciasto:
250ml wody przegotowanej
125g masła
5 jaj
1 niepełna szklanka mąki tortowej około 150g
Składniki na krem:
1 krem karpatkowy firmy Delecta
200g masła miękkiego
1 cukier waniliowy
0,5 litra mleka
Sposób przygotowania ciasta:
Zagotuj wodę z masłem, dodaj makę i energicznie wymieszaj, podgrzej, uważaj żeby nie przypalić.
Odstaw. Wystudź.Następnie Dodaj jajka całe i miksuj przez 5 minut na wysokich obrotach.
Ciasto podziel na 2 części, wysmaruj blachę (o wymairach 25x35cm) tłuszczem, posyp mąką, i rozsmaruj ciasto cienko.
Nagrzej piekarnik do 220 stopni, Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika bez termoobiegu, piecz 10min, a potem
obniż temp do 200 stopni i piecz przez 20 min do zrumienienia ciasta.
Z drugą porcją zrób to samo, by uzyskać 2 placki.
Sposób przygotowania kremu:
Z 0,5 litra melka odlej połowę i wymieszaj z proszkiem/ budyniem. Resztę zagotuj.
Dodaj rozrobiony z resztą mleka proszek i energicznie wymieszaj, krem zgęstnieje, nabierze konsystencji budyniu.
Uważaj żeby nie przypalić.Odstaw. Wystudź.
Następnie utrzeć miskerem masło na masę, dodaj cukier waniliowy i po małej porcji dodawaj budyń, rozcieraj aż do uzysjania jednolitej masy, bez grudek/
Następnie 1 spód ciasta wysmaruj kremem całym, nałóż na wierzch drugi placek, dociśnij i wstaw do lodówki, by się schłodziło.
Po 3-4h w lodówce, wyjmij karpatkę, pokrój na mniejsze porcje i posyp cukrem pudrem ...i gotowe !
Smacznego!