Karpatka



Powrót do strony Kulinarne

Składniki na ciasto:
  • 250ml wody przegotowanej
  • 125g masła
  • 5 jaj
  • 1 niepełna szklanka mąki tortowej około 150g
  • Składniki na krem:
  • 1 krem karpatkowy firmy Delecta
  • 200g masła miękkiego
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 litra mleka

  • Sposób przygotowania ciasta:
  • Zagotuj wodę z masłem, dodaj makę i energicznie wymieszaj, podgrzej, uważaj żeby nie przypalić.
    Odstaw. Wystudź.Następnie Dodaj jajka całe i miksuj przez 5 minut na wysokich obrotach.
    Ciasto podziel na 2 części, wysmaruj blachę (o wymairach 25x35cm) tłuszczem, posyp mąką, i rozsmaruj ciasto cienko.
    Nagrzej piekarnik do 220 stopni, Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika bez termoobiegu, piecz 10min, a potem
    obniż temp do 200 stopni i piecz przez 20 min do zrumienienia ciasta.
    Z drugą porcją zrób to samo, by uzyskać 2 placki.
    Sposób przygotowania kremu:
    Z 0,5 litra melka odlej połowę i wymieszaj z proszkiem/ budyniem. Resztę zagotuj.
    Dodaj rozrobiony z resztą mleka proszek i energicznie wymieszaj, krem zgęstnieje, nabierze konsystencji budyniu.
    Uważaj żeby nie przypalić.Odstaw. Wystudź.
    Następnie utrzeć miskerem masło na masę, dodaj cukier waniliowy i po małej porcji dodawaj budyń, rozcieraj aż do uzysjania jednolitej masy, bez grudek/
    Następnie 1 spód ciasta wysmaruj kremem całym, nałóż na wierzch drugi placek, dociśnij i wstaw do lodówki, by się schłodziło.
    Po 3-4h w lodówce, wyjmij karpatkę, pokrój na mniejsze porcje i posyp cukrem pudrem ...i gotowe !

    Smacznego!