Kluski śląskie
Powrót do strony Kulinarne
Składniki ciasto:
1kg ziemniaków ugotowanych, osolonych (najlepiej z poprzedniego dnia)
2 jajka
mąka ziemniaczana - około 1 szklanki
1 łyżeczka roztopionego masła
sól do smaku
oliwa do gotowania
Sposób przygotowania:
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki mielę w maszynce. Przekładam do miski.
Zmielone ziemniaki uklepuję w misce, tak aby powierzchnia była równa.
Dzielę masę za pomocą noża na 4 równe części - ćwiartkę masy wyjmuję i w to puste
miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, aby powierzchnia ziemniaków zrównała się
z powierzchnią mąki. Do masy wbijam 2 jajka całe, dodaję roztopione masło oraz resztę ziemniaków.
Wszystkie składniki wyrabiam na jednolitą masę.
Z masy ziemniaczanej nabieram łyżką niewielkie porcje i formuję z nich kulki, w środku każdej
kulki robię palcem wgłębienie.
Wodę ugotować w garnku około 2,5-3 litry osolonej wody z dodatkiej 1 łyżeczki oliwy.
Jak się woda ugotuje, wkładam po 12 sztuk do garnka do wrzącej wody i gotuję ok. 5 minut od
wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane kluski wyjmuję za pomocą łyżki cedzakowej na talerz.
Podawać można z sosem, mięsem, surówkami, na słodko z bułeczką, cynamonem i jogurtem naturalnym
albo z drżemem czy konfiturą... wg własnych upodobań.
Smacznego!
Przepis lekko zmodyfikowany - pochodzi ze strony www.uwielbiamgotowac.com