Kluski śląskie



Powrót do strony Kulinarne

Składniki ciasto:
  • 1kg ziemniaków ugotowanych, osolonych (najlepiej z poprzedniego dnia)
  • 2 jajka
  • mąka ziemniaczana - około 1 szklanki
  • 1 łyżeczka roztopionego masła
  • sól do smaku
  • oliwa do gotowania
    Sposób przygotowania:
    Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki mielę w maszynce. Przekładam do miski.
    Zmielone ziemniaki uklepuję w misce, tak aby powierzchnia była równa.
    Dzielę masę za pomocą noża na 4 równe części - ćwiartkę masy wyjmuję i w to puste
    miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, aby powierzchnia ziemniaków zrównała się
    z powierzchnią mąki. Do masy wbijam 2 jajka całe, dodaję roztopione masło oraz resztę ziemniaków.
    Wszystkie składniki wyrabiam na jednolitą masę.
    Z masy ziemniaczanej nabieram łyżką niewielkie porcje i formuję z nich kulki, w środku każdej
    kulki robię palcem wgłębienie.
    Wodę ugotować w garnku około 2,5-3 litry osolonej wody z dodatkiej 1 łyżeczki oliwy.
    Jak się woda ugotuje, wkładam po 12 sztuk do garnka do wrzącej wody i gotuję ok. 5 minut od
    wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane kluski wyjmuję za pomocą łyżki cedzakowej na talerz.

    Podawać można z sosem, mięsem, surówkami, na słodko z bułeczką, cynamonem i jogurtem naturalnym
    albo z drżemem czy konfiturą... wg własnych upodobań.
    Smacznego!

    Przepis lekko zmodyfikowany - pochodzi ze strony www.uwielbiamgotowac.com