Kruche ciasto z pianką i malinami



Powrót do strony Kulinarne

Składniki ciasto:
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 250 g masła zimnego
  • 2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek Składniki budyniowa pianka:
  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe lub smietankowe (bez cukru!)
  • 1/2 szklanki oleju (słonecznikowy)
  • ok 500 g malin
  • cukier puder po posyania po upieczeniu
    Sposób przygotowania:
    - wszystkie składniki na ciasto wymieszać na jednolitą masę
    - masę podzielić na 2 porcje: 1/3 i 2/3
    - obie porcje ciasta włożyć w wreczku do zamrażalnika na około 2h
    - pierw pieczemy spód z porcji z 2/3 ciasta
    - blachę wysmarować tłuszczem, posypać bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia
    i na to zetrzeć na tarce większa porcję ciasta (2/3)
    Blacha do pieczenia może być tortownicę (28 cm średnicy) lub forma prostokątna 33 x 20cm)
    - spód piec około 20 min na 180 stopni aż się lekko zrumieni (ja przeważnie piekę około 10-15 min na grzałce dolnej/górnej a potem na 5min ustawiam termoobieg)
    - po upieczeniu dolnej warstwy - wystudzić ją
    jak spód przestygnie ubijamy białka na sztywno, dodajemy stopniowo cukier cały czas
    ubijając, cukier waniliowy i na końcu stopniowo budyń (proszek). Ubijamy aż cukier
    i budyń dokładnie się rozpuszczą. Wlewamy powoli olej, ubijamy do wymieszania się skłądników.
    Budyniową piankę przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy szpatułką, układamy
    owoce i lekko wpychamy je w piankę. Na wierzch ścieramy mniejszą część zamrożonego
    ciasta. Pieczemy w 180 C 35-40 minut.
    Gdy przestygnie posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego!