Kruche ciasto z pianką i malinami
Powrót do strony Kulinarne
Składniki ciasto:
2 1/2 szklanki mąki
250 g masła zimnego
2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Składniki budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 łyżki cukru waniliowego
2 budynie waniliowe lub smietankowe (bez cukru!)
1/2 szklanki oleju (słonecznikowy)
ok 500 g malin
cukier puder po posyania po upieczeniu
Sposób przygotowania:
- wszystkie składniki na ciasto wymieszać na jednolitą masę
- masę podzielić na 2 porcje: 1/3 i 2/3
- obie porcje ciasta włożyć w wreczku do zamrażalnika na około 2h
- pierw pieczemy spód z porcji z 2/3 ciasta
- blachę wysmarować tłuszczem, posypać bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia
i na to zetrzeć na tarce większa porcję ciasta (2/3)
Blacha do pieczenia może być tortownicę (28 cm średnicy) lub forma prostokątna 33 x 20cm)
- spód piec około 20 min na 180 stopni aż się lekko zrumieni
(ja przeważnie piekę około 10-15 min na grzałce dolnej/górnej a potem na 5min ustawiam termoobieg)
- po upieczeniu dolnej warstwy - wystudzić ją
jak spód przestygnie ubijamy białka na sztywno, dodajemy stopniowo cukier cały czas
ubijając, cukier waniliowy i na końcu stopniowo budyń (proszek). Ubijamy aż cukier
i budyń dokładnie się rozpuszczą. Wlewamy powoli olej, ubijamy do wymieszania się skłądników.
Budyniową piankę przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy szpatułką, układamy
owoce i lekko wpychamy je w piankę. Na wierzch ścieramy mniejszą część zamrożonego
ciasta. Pieczemy w 180 C 35-40 minut.
Gdy przestygnie posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!