Kruche ciasto z pianką i musem jabłkowym



Powrót do strony Kulinarne

Składniki ciasto:
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 200 g masła zimnego
  • 2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek Składniki budyniowa pianka:
  • 5 białek
  • 1/2 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe lub smietankowe (bez cukru!)
  • 1/2 szklanki oleju (słonecznikowy)
  • ok 6 jabłek
  • cukier puder po posypania po upieczeniu
    Sposób przygotowania:
    - wszystkie składniki na ciasto wymieszać na jednolitą masę
    - masę podzielić na 2 porcje: 1/3 i 2/3
    - obie porcje ciasta włożyć w wreczku do zamrażalnika na około 2h
    - pierw pieczemy spód z porcji z 2/3 ciasta
    - blachę wysmarować tłuszczem, posypać bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia
    i na to zetrzeć na tarce większa porcję ciasta (2/3)
    Blacha do pieczenia może być tortownicę (28 cm średnicy) lub forma prostokątna 33 x 20cm)
    - spód piec około 20 min na 180 stopni aż się lekko zrumieni (ja przeważnie piekę około 10-15 min na grzałce dolnej/górnej a potem na 5min ustawiam termoobieg)
    - po upieczeniu dolnej warstwy - wystudzić ją
    jak spód przestygnie ubijamy białka na sztywno, dodajemy stopniowo cukier cały czas
    ubijając, cukier waniliowy i na końcu stopniowo budyń (proszek). Ubijamy aż cukier
    i budyń dokładnie się rozpuszczą. Wlewamy powoli olej, ubijamy do wymieszania się składników.
    Budyniową piankę przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy szpatułką, układamy
    musem jabłkowym smarujemy spód, potem rozkładamy piankę. Na wierzch ścieramy mniejszą część zamrożonego
    ciasta. Pieczemy w 180 C 35-40 minut.
    Gdy przestygnie posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego!