Kruche babeczki z jabłkiem i cynamonem



Powrót do strony Kulinarne

Składniki:
  • 1/3 masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki (szklanka 200 ml) mąki tortowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina aromatu cytrynowego
  • owoce: jabłka kwaskowate
  • cynamon
    Sposób przygotowania:
    -masło rozpuścić i ostudzić
    -masło z cukrem waniliowym i cukrem zmiksować na gładką masę
    -dodać jajka i wymieszać
    -potem dodać mąkę, proszek do pieczenia, aromat
    -wymieszać na jednolitą masę
    -blachę wyłożyć papierowymi foremkami-babeczkami i ciasto wlać do foremek
    (proponuję wlewać tak max 1/2 foremki)
    -umyć jabłka, obrać, pokroić jabłka na mniejsze kawałki niż ćwiartki ułożyć na cieście
    -na jabłko posypać odrobinę cynamonu
    -Piec około 45min. w 175 stopniach
    -Po upieczeniu proponuję posypać babeczki cukrem pudrem
    Z porcji mi wyszło 15 babeczek, ale myślę, że może wyjść z 20
    ponieważ ja wlałam za dużo ciasta do foremek

    Smacznego!