Kruche babeczki z jabłkiem i cynamonem
Powrót do strony Kulinarne
Składniki:
1/3 masła
2 jajka
3/4 szklanki (szklanka 200 ml) mąki tortowej
1 cukier waniliowy
1/2 szklanka cukru
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina aromatu cytrynowego
owoce: jabłka kwaskowate
cynamon
Sposób przygotowania:
-masło rozpuścić i ostudzić
-masło z cukrem waniliowym i cukrem zmiksować na gładką masę
-dodać jajka i wymieszać
-potem dodać mąkę, proszek do pieczenia, aromat
-wymieszać na jednolitą masę
-blachę wyłożyć papierowymi foremkami-babeczkami i ciasto wlać do foremek
(proponuję wlewać tak max 1/2 foremki)
-umyć jabłka, obrać, pokroić jabłka na mniejsze kawałki niż ćwiartki ułożyć na cieście
-na jabłko posypać odrobinę cynamonu
-Piec około 45min. w 175 stopniach
-Po upieczeniu proponuję posypać babeczki cukrem pudrem
Z porcji mi wyszło 15 babeczek, ale myślę, że może wyjść z 20
ponieważ ja wlałam za dużo ciasta do foremek
Smacznego!