Mazurek kajmakowy



Powrót do strony Kulinarne

Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka niepełna cukru
  • olejek zapachowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy mały
  • 250g masła
  • 3 łyżeczki kakao
  • mleko skondensowne
  • konfitura kwaskowata
  • trochę kokosu
  • orzechy, migdały, lukier do ozdoby

  • Sposób przygotowania:
    wszystkie składniki podzielić na pół
    w 1 część wymieszać na jednolitą masę i dodać kakao
    w 2 część wymieszać na jednolitą masę i dodać kokos
    - można od razu rozłożyć na blasze albo włożyć do lodówki i potem zetrzeć
    - blachę wysmarować tłuszczem, posypać bułką i ułożyć ciasto albo można wyłożyć na papierze
    - Piec około 10-15min na 150-160 stopni
    - po upieczeniu 2/3 warstw nalezy ciasto przestudzić i przełożyć konfiturą albo kajmakiem
    a na górę można polac lukrem, kajmakiem, ułożyć dżem itp przyozdobić wg uznania
    Smacznego!