Mazurek kajmakowy
Powrót do strony Kulinarne
Składniki:
2 jajka
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka niepełna cukru
olejek zapachowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy mały
250g masła
3 łyżeczki kakao
mleko skondensowne
konfitura kwaskowata
trochę kokosu
orzechy, migdały, lukier do ozdoby
Sposób przygotowania:
wszystkie składniki podzielić na pół
w 1 część wymieszać na jednolitą masę i dodać kakao
w 2 część wymieszać na jednolitą masę i dodać kokos
- można od razu rozłożyć na blasze albo włożyć do lodówki i potem zetrzeć
- blachę wysmarować tłuszczem, posypać bułką i ułożyć ciasto
albo można wyłożyć na papierze
- Piec około 10-15min na 150-160 stopni
- po upieczeniu 2/3 warstw nalezy ciasto przestudzić i przełożyć konfiturą albo kajmakiem
a na górę można polac lukrem, kajmakiem, ułożyć dżem itp przyozdobić wg uznania
Smacznego!