Miodownik
Powrót do strony Kulinarne
Składniki-ciasto:
500g mąki (ja brałam wrocławską)
2 jajka całe
1 kostka masła 200g
150g cukru (niepełna szklanka)
2 łyżeczki małe miodu (lejącego)
1 łyżeczka mała sody oczyszczonej
pół szkalnki zmielonych an drobno orzechów włoskich
Masa budyniowa:
ja wzięłam gotowy krem do karpatki, ale 1/2 opakowania
przygotowałam wg przepisu na opakowaniu
Masa kajmakowa:
mleko skondensowane 1 puszka
Sposób przygotowania:
- mleko skondensowane wstawić do garnka z zimną wodą, gotować 2,5h - puszka musi być cała w wodzie
zanurzona, jak się wygotuje woda, trzeba wody dolewać)
- szykujemy masę karpatkową z 1/2 składników podanych na opakowaniu
i gotową odstawiamy, żeby wystygła.
- w garnku roztapiamy kostkę masła, dzięki temu łatwiej będzie ugniatac ciasto, odstawiamy, żeby wystygło
- do miski wsypujemy mąka+cukier+soda+chłodne masło ropuszczone+2 jajka całe
i ugniatamy na jednolita masę, nastepnie dzielimy na 3 równe części
-każda z części ciasta należy rozwałkować i ułożyć na blasze lub na papierze do pieczenia
i piec 10-15 min w piekarniku nagrzanym do max 150 stopni, piec tak aby nabrały złocistego koloru - uważając, by nie przypiec za bardzo!
- Następnie pieczemy drugi placek i trzeci- jak ma się kilka blach, można piec wszystkie za 1 razem.
- Upieczone placki zostawiamy do ostygnięcia
- Chłodny budyń ucieramy z masłem na jednolitą, gładką masę
- po ugotowaniu mleka skondensowanego, odstawiamy, żeby ostygło
- Bierzemy pierwszy placek smarujemy masą kajmakową, kładziemy na to i dociskamy drugi placek,
smarujemy masą karpatkową, kładziemy trzeci placek i smarujemy masą kajmakową
i posypujemy cały wierzch zmielonymi na drobno rzechami włoskimi itp
Przykrywamy ciasto folią i wstawiamy na 24h do lodówki.
Smacznego!