Miodownik



Powrót do strony Kulinarne

Składniki-ciasto:
  • 500g mąki (ja brałam wrocławską)
  • 2 jajka całe
  • 1 kostka masła 200g
  • 150g cukru (niepełna szklanka)
  • 2 łyżeczki małe miodu (lejącego)
  • 1 łyżeczka mała sody oczyszczonej
  • pół szkalnki zmielonych an drobno orzechów włoskich


  • Masa budyniowa:
    ja wzięłam gotowy krem do karpatki, ale 1/2 opakowania
    przygotowałam wg przepisu na opakowaniu

    Masa kajmakowa:
    mleko skondensowane 1 puszka
    Sposób przygotowania:
    - mleko skondensowane wstawić do garnka z zimną wodą, gotować 2,5h - puszka musi być cała w wodzie
    zanurzona, jak się wygotuje woda, trzeba wody dolewać)
    - szykujemy masę karpatkową z 1/2 składników podanych na opakowaniu
    i gotową odstawiamy, żeby wystygła.
    - w garnku roztapiamy kostkę masła, dzięki temu łatwiej będzie ugniatac ciasto, odstawiamy, żeby wystygło
    - do miski wsypujemy mąka+cukier+soda+chłodne masło ropuszczone+2 jajka całe
    i ugniatamy na jednolita masę, nastepnie dzielimy na 3 równe części
    -każda z części ciasta należy rozwałkować i ułożyć na blasze lub na papierze do pieczenia
    i piec 10-15 min w piekarniku nagrzanym do max 150 stopni, piec tak aby nabrały złocistego koloru - uważając, by nie przypiec za bardzo!
    - Następnie pieczemy drugi placek i trzeci- jak ma się kilka blach, można piec wszystkie za 1 razem.
    - Upieczone placki zostawiamy do ostygnięcia
    - Chłodny budyń ucieramy z masłem na jednolitą, gładką masę
    - po ugotowaniu mleka skondensowanego, odstawiamy, żeby ostygło
    - Bierzemy pierwszy placek smarujemy masą kajmakową, kładziemy na to i dociskamy drugi placek,
    smarujemy masą karpatkową, kładziemy trzeci placek i smarujemy masą kajmakową
    i posypujemy cały wierzch zmielonymi na drobno rzechami włoskimi itp
    Przykrywamy ciasto folią i wstawiamy na 24h do lodówki.
    Smacznego!