Ogórki curry



Powrót do strony Kulinarne

Składniki:
  • 2,5 kg zielonych ogórków
  • 3 średnie cebule
  • 2 łyżki soli
  • 2 małe cebule
  • Zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • Sposób przygotowania:
    Ogórki obieramy i kroimy w ćwiartki, dodatkowo można przeciąć w pół.
    Cebulę kroimy w kosteczkę. Wszystko razem wsadzamy do garnka,
    solimy i zostawiamy na około 3h, co jakiś czas mieszając.
    W tym czasie przygotowujemy zalewę. Do dużego garnka wlewamy ocet,
    wodę, dodajemy cukier oraz przyprawy, a następnie dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
    Po 3h ogórki przekładamy do słoików, dobrze "ubijamy" i zalewamy przygotowaną zalewą.
    W razie potrzeby słoiki można uzupełnić sokiem z ogórków, który puściły podczas
    trzy godzinnego leżakowania w soli.Słoiczki pasteryzujemy 15 minut.

    Z podanej porcji wychodzi 7 słoiczków (300ml od majonezu).

    Czas pracy:
    -obieranie i krojenie ogórków i cebuli 30 min
    -leżakowanie 3h
    -pakowanie do słoików z pasteryzacją do 30 min
    Smacznego!