Ogórki curry
Powrót do strony Kulinarne
Składniki:
2,5 kg zielonych ogórków
3 średnie cebule
2 łyżki soli
2 małe cebule
Zalewa:
4 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki octu 10%
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki mielonego pieprzu
2 łyżeczki gorczycy
2 łyżeczki słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
Ogórki obieramy i kroimy w ćwiartki, dodatkowo można przeciąć w pół.
Cebulę kroimy w kosteczkę. Wszystko razem wsadzamy do garnka,
solimy i zostawiamy na około 3h, co jakiś czas mieszając.
W tym czasie przygotowujemy zalewę. Do dużego garnka wlewamy ocet,
wodę, dodajemy cukier oraz przyprawy, a następnie dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
Po 3h ogórki przekładamy do słoików, dobrze "ubijamy" i zalewamy przygotowaną zalewą.
W razie potrzeby słoiki można uzupełnić sokiem z ogórków, który puściły podczas
trzy godzinnego leżakowania w soli.Słoiczki pasteryzujemy 15 minut.
Z podanej porcji wychodzi 7 słoiczków (300ml od majonezu).
Czas pracy:
-obieranie i krojenie ogórków i cebuli 30 min
-leżakowanie 3h
-pakowanie do słoików z pasteryzacją do 30 min
Smacznego!