Ogórki w zalewie musztardowej
Powrót do strony Kulinarne
Składniki ciasto:
3 kg ogórków
5 szklanek wody
3/4 szklanki octu
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
5 łyżek ostrej musztardy (ja brałam Sarepską Kamis)
ziele angielskie
liście laurowe
pieprz mielony
pieprz czarny w ziarenkach
Sposób przygotowania:
Ogórki umyć, osuszyć, obrać ze skórki. Następnie pokroić je w średniej szerokości paski.
Słoiki wyparzyć. W każdym słoiku ułożyć 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego,
3 ziarenka pieprzu oraz wsypać łyżeczkę pieprzu mielonego. Następnie ułożyć ogórki.
Przygotować zalewę:
zagotować wodę z octem, cukrem i solą, dodać musztardę, dokładnie wymieszać.
Gorącą zalewą zalać ogórki w słoiczkach. Ogórki w zalewie musztardowej pasteryzować 10 minut.
Następnie ustawić dnem do góry, aż ostygną.
Smacznego!