Ogórki w zalewie musztardowej



Powrót do strony Kulinarne

Składniki ciasto:
  • 3 kg ogórków
  • 5 szklanek wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 5 łyżek ostrej musztardy (ja brałam Sarepską Kamis)
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • pieprz mielony
  • pieprz czarny w ziarenkach
    Sposób przygotowania:
    Ogórki umyć, osuszyć, obrać ze skórki. Następnie pokroić je w średniej szerokości paski.
    Słoiki wyparzyć. W każdym słoiku ułożyć 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego,
    3 ziarenka pieprzu oraz wsypać łyżeczkę pieprzu mielonego. Następnie ułożyć ogórki.

    Przygotować zalewę:
    zagotować wodę z octem, cukrem i solą, dodać musztardę, dokładnie wymieszać.
    Gorącą zalewą zalać ogórki w słoiczkach. Ogórki w zalewie musztardowej pasteryzować 10 minut.
    Następnie ustawić dnem do góry, aż ostygną.
    Smacznego!