Omlet



Powrót do strony Kulinarne

Składniki:
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka śmietany lub mleka
  • olej do smażenia
  • szczypta soli do smaku
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • dodatki:cukier puder, konfitura, dżem, nutella, świeże owoce, syrop klonowy..

  • Sposób przygotowania:
    Białko oddzielić od żółtka. Białka ubić na pianę na sztywno.Dodać szczyptę soli.
    Dodać cukeir waniliowy, żółtka, mąkę. Wymieszać na jednolite ciasto.
    Oliwę wlac na patelnię, żeby się rozgrzała, wylać ciasto i utowrzyć albo 1 duży omlet, albo kilka małych.
    Piec aż do momentu, kiedy omlet się lekko zrumieni.
    Podawać na ciepło z owocami, nutellą...wg upodobań.
    Smacznego!

    dgdfgdfgdfgdfgadfgdfgdgadggdfggad