Paszteciki Babci Danusi



Powrót do strony Kulinarne

Składniki na ciasto:
  • 1kg mąki tortowej
  • 10dkg drożdży świeżych
  • ½ kg tłuszczu (masło + margaryna razem)
  • 1 szklanka przegotowanego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 jajka
  • trochę soli

  • Składniki na farsz mięsny:
  • 7o dkg łopatki lub szynki
  • kawałek selera
  • 2-3 szt marchewki
  • 1 większa pietruszka
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 1 jajko
  • przyprawy wg uznania

  • Sposób przygotowania: wszystko na farsz się gotuje, po wystygnięciu zmielić maszynką do mięsa, wymieszać, dodac przyprawy, jajko całe, wymieszać
    - z mleka drożdży i cukru robimy zaczyn
    - rozpuszczamy tłuszcz cały na ogniu, studzimy
    - mąkę wsypujemy do miski, wlewamy drożdże, tłuszcz i dajemy 2 żółtka
    - mieszamy i ugniatamy na jednolitą masę Ciasto zawijamy w ścierkę, wkładamy do miski lub dużego garnka i zalewamy zimną wodą Ciasto topielec jak wypłynie, wyciągamy ze ścierki, ugniatamy i wałkujemy na cienkie placki Kroimy w kwadraty, nakładamy farsz i zawijamy 2 białka i 1 całe jajko, mieszamy i tym smarujemy paszteciki przed włożeniem do piekarnika Piec około 20 min na 180-200 stopni
    Smacznego!