Paszteciki Babci Danusi
Powrót do strony Kulinarne
Składniki na ciasto:
1kg mąki tortowej
10dkg drożdży świeżych
½ kg tłuszczu (masło + margaryna razem)
1 szklanka przegotowanego mleka
1 łyżeczka cukru
3 jajka
trochę soli
Składniki na farsz mięsny:
7o dkg łopatki lub szynki
kawałek selera
2-3 szt marchewki
1 większa pietruszka
20 dkg boczku wędzonego
1 jajko
przyprawy wg uznania
Sposób przygotowania:
wszystko na farsz się gotuje, po wystygnięciu zmielić maszynką do mięsa,
wymieszać, dodac przyprawy, jajko całe, wymieszać
- z mleka drożdży i cukru robimy zaczyn
- rozpuszczamy tłuszcz cały na ogniu, studzimy
- mąkę wsypujemy do miski, wlewamy drożdże, tłuszcz i dajemy 2 żółtka
- mieszamy i ugniatamy na jednolitą masę
Ciasto zawijamy w ścierkę, wkładamy do miski lub dużego garnka i zalewamy zimną wodą
Ciasto topielec jak wypłynie, wyciągamy ze ścierki, ugniatamy i wałkujemy na cienkie placki
Kroimy w kwadraty, nakładamy farsz i zawijamy
2 białka i 1 całe jajko, mieszamy i tym smarujemy paszteciki przed włożeniem do piekarnika
Piec około 20 min na 180-200 stopni
Smacznego!