Pasztet domowy



Powrót do strony Kulinarne

Składniki:
  • 1,5kg łopatki
  • 20dkg watroby drobiowej/wieprzowej 20% wagi mięsa
  • 25dkg boczku wędzonego
  • majeranek
  • gałka muszkatałowa
  • sól i pieprz
  • 2 bułki suche wkłada się do tego wywaru
  • 2-3 jajka
  • cebula cała świeża do wywaru
  • warzywa-marchew, seler, pietruszka

  • Sposób przygotowania: gotujesz łopatkę, boczek, potem na koniec dodaje sie wątróbkę, warzywa do gotowania do mięcha do wywaru tak po 1,5 godzinie gotowania mięsa, żeby sie warzywa nie rozleciały troszke gałki muszkatałowej, oczywiscie wczesniej sól i pieprz, cebula cała świeża do wywaru i 2 bułki suche wkłada się do tego wywaru, odlewa sie przez sito i mieli i dodac do tego zmielonego jajka całe i wymieszać, doprawić na koniec wkłada do foremki i zapieka w piekarniku, piec 1,5h 180-200 oC,marchew, seler
    Smacznego!