Pasztet domowy
Powrót do strony Kulinarne
Składniki:
1,5kg łopatki
20dkg watroby drobiowej/wieprzowej 20% wagi mięsa
25dkg boczku wędzonego
majeranek
gałka muszkatałowa
sól i pieprz
2 bułki suche wkłada się do tego wywaru
2-3 jajka
cebula cała świeża do wywaru
warzywa-marchew, seler, pietruszka
Sposób przygotowania:
gotujesz łopatkę, boczek, potem na koniec dodaje sie wątróbkę,
warzywa do gotowania do mięcha do wywaru tak po 1,5 godzinie gotowania mięsa,
żeby sie warzywa nie rozleciały
troszke gałki muszkatałowej, oczywiscie wczesniej sól i pieprz,
cebula cała świeża do wywaru i 2 bułki suche wkłada się do tego wywaru,
odlewa sie przez sito i mieli i dodac do tego zmielonego jajka całe
i wymieszać, doprawić na koniec
wkłada do foremki i zapieka w piekarniku,
piec 1,5h 180-200 oC,marchew, seler
Smacznego!