Pasztet domowy Kasi



Powrót do strony Kulinarne

Składniki:
  • Mięso z pomidorówki- u mnie 2 podudzia z kurczaka, mały pasek żeberek, trochę mięsa z kości ze schabu
  • warzywa z pomidorówki-1/3 selera średniego, 2 marchewki i 1 pietruszka
  • Przyprawy: tymianek , sól, pieprze czarny świeżo mielony
  • 1 cebula drobno posiekana i zeszklona na oliwie
  • 1 bułka sucha namoczona w wodzie lub rosole
  • 1 całe jajko
  • gałka muszkatałowa, ale ja tym razem nie miałam na stanie

  • Sposób przygotowania:
    ugotowane mięso i warzywa mielę na drobno
    cebula posiekana chwilę zeszklona na patelni na oliwie
    sól, pieprz świeżo zmielić, tymianek odrobina
    wymieszać i posmakować
    dodać namoczoną byłkę i odciśniętą
    dodać żółtko i wymieszać
    z białka ubić pianę i wymieszać z resztą
    włożyć do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, lub na papier do pieczenia
    górę posypać lekko bułką tartą i piec 1h w 190 stopniach, potem można górę lekko zrumienić...
    Jak wystygnie na kanapkę i delektować się..
    Smacznego!