Pasztet domowy Kasi
Powrót do strony Kulinarne
Składniki:
Mięso z pomidorówki- u mnie 2 podudzia z kurczaka, mały pasek żeberek, trochę mięsa z kości ze schabu
warzywa z pomidorówki-1/3 selera średniego, 2 marchewki i 1 pietruszka
Przyprawy: tymianek , sól, pieprze czarny świeżo mielony
1 cebula drobno posiekana i zeszklona na oliwie
1 bułka sucha namoczona w wodzie lub rosole
1 całe jajko
gałka muszkatałowa, ale ja tym razem nie miałam na stanie
Sposób przygotowania:
ugotowane mięso i warzywa mielę na drobno
cebula posiekana chwilę zeszklona na patelni na oliwie
sól, pieprz świeżo zmielić, tymianek odrobina
wymieszać i posmakować
dodać namoczoną byłkę i odciśniętą
dodać żółtko i wymieszać
z białka ubić pianę i wymieszać z resztą
włożyć do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, lub na papier do pieczenia
górę posypać lekko bułką tartą i piec 1h w 190 stopniach, potem można górę lekko zrumienić...
Jak wystygnie na kanapkę i delektować się..
Smacznego!