Pierogi leniwe
Powrót do strony Kulinarne
Składniki na 2,5 porcji (2 os. dorosłe i 1 dziecko):
50 dag twarogu
3 jajka
15 dag mąki
3 dag mąki do podsypania
3 dag masła
2 dag tartej bułki
sól
3 dag masła do polania klusek
cynamonu szczypta
cukier waniliowy
1 łyżeczka oliwy
jogurt naturalny lub śmietana 10 lub 12%
Sposób przygotowania:
Twaróg rozkruszyć na drobno, dodać tłuszcz z żółtkami, cukrem waniliowym i wymieszać.
Ubić pianę z białek, dodać do masy, wsypać mąkę ze szczyptą soli i wymieszać.
Ciasto wyłożyć na stolnicę/ blat podsypaną mąką, uformować wałek o średnicy 2 cm, spłaszczyć i pokroić.
Zagotować wodę z solą i 1 łyżeczką oliwy, na wrzątek wrzucać kluski, kiedy się zagotują, wyjąć łyżką
cedzakową, polać jourtem naturalnym lub śmietaną, masłem ze zrumienioną bułką tartą, posypać cukrem i cynamonem.
Smacznego!