Pierogi leniwe



Powrót do strony Kulinarne

Składniki na 2,5 porcji (2 os. dorosłe i 1 dziecko):
  • 50 dag twarogu
  • 3 jajka
  • 15 dag mąki
  • 3 dag mąki do podsypania
  • 3 dag masła
  • 2 dag tartej bułki
  • sól
  • 3 dag masła do polania klusek
  • cynamonu szczypta
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka oliwy
  • jogurt naturalny lub śmietana 10 lub 12%

  • Sposób przygotowania:
    Twaróg rozkruszyć na drobno, dodać tłuszcz z żółtkami, cukrem waniliowym i wymieszać.
    Ubić pianę z białek, dodać do masy, wsypać mąkę ze szczyptą soli i wymieszać.
    Ciasto wyłożyć na stolnicę/ blat podsypaną mąką, uformować wałek o średnicy 2 cm, spłaszczyć i pokroić.
    Zagotować wodę z solą i 1 łyżeczką oliwy, na wrzątek wrzucać kluski, kiedy się zagotują, wyjąć łyżką
    cedzakową, polać jourtem naturalnym lub śmietaną, masłem ze zrumienioną bułką tartą, posypać cukrem i cynamonem.
    Smacznego!