Pierogi ruskie



Powrót do strony Kulinarne

Składniki na 60 sztuk:
  • 3 szklanki mąki - ja brałam tortową, może być wrocławska
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka przegotowanej ciepłej wody
  • 1 łyżka od zupy oleju
  • 1 kostka 200g twarogu białego
  • 5-6 średnich ziemniaków ugotowanych
  • 2 średnie cebule drobno posiekane i podsmażone na oliwie
  • sól, pieprz do smaku

  • Sposób przygotowania ciasta:
    Z mąki, żółtek, oleju i wody urobić ciasto w kulę. Ciasto musi być plastyczne.
    Ciasto następnie małymi porcjami wałkować.
    Szklanką wykrajam kółka.
    Sposób przygotowania farszu:
    Ziemniaki ugotowane rozgniatam widelcem, dorzucam do tego twaróg, cebulkę, pieprz i sól.
    Zagniatam to, tworząc jednolitą masę=farsz. Farsz układam na wyciętych kółkach i zalepiam.
    Pierogi ulepione układam na posypanej mące desce lub blacie.

    Gotuję około 4-5 litrów wody z łyżką soli (można spróbować wody i sprawdzić czy jest dość słone).
    Pierogi gotowane w niedosolonej wodzie, nie będą dobrze smakować !!!!!
    Gdy woda zacznie się gotować, wrzucam po około 10-14 pieogów i gotuję, aż wypłyną,
    po Wypłynięciu gotuję około 5 minut. Wyciągam cedzakiem i udkładam na talerzu.

    Ja lubię pierogi podane z bułeczką tartą na masełku.
    Smacznego!