Pierogi ze śliwkami



Powrót do strony Kulinarne

Składniki na 60 sztuk:
  • 3 szklanki mąki - ja brałam tortową, może być wrocławska
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
  • 1 łyżka od zupy oleju
  • 30 śliwek
  • szczypta soli

  • Sposób przygotowania:
    Z mąki, żółtek, wody i oleju urobić ciasto w kulę. Ciasto powinno być plastyczne.
    Ciasto następnie małymi porcjami wałkować.
    Szklanką wykrajać kółka i lepimy...
    Śliwki pokroić na ćwiartki i układamy na połowie ciasta i drugą stroną przykrywamy i zalepiamy.
    Pierogi ulepione układam na posypanej mące desce lub blacie.

    Gotuję około 4-5 litrów wody z łyżką soli (można spróbować wody i sprawdzić czy jest dość słone).
    Do gotującej się wody dodaję też łyżkę od zupy oleju, wtedy pierogi się nie sklejają.
    Pierogi gotowane w niedosolonej wodzie, nie będą dobrze smakować !!!!!
    Gdy woda zacznie się gotować, wrzucam po około 10-14 pierogów i gotuję, aż wypłyną,
    po Wypłynięciu gotuję około 5 minut. Wyciągam cedzakiem i udkładam na talerzu.

    Ja lubię pierogi podane ze śmietaną, bułeczką tartą na masełku i posypane cukrem i cynamonem.
    Smacznego!