Pierogi ze śliwkami
Powrót do strony Kulinarne
Składniki na 60 sztuk:
3 szklanki mąki - ja brałam tortową, może być wrocławska
2 żółtka
1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
1 łyżka od zupy oleju
30 śliwek
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Z mąki, żółtek, wody i oleju urobić ciasto w kulę. Ciasto powinno być plastyczne.
Ciasto następnie małymi porcjami wałkować.
Szklanką wykrajać kółka i lepimy...
Śliwki pokroić na ćwiartki i układamy na połowie ciasta i drugą stroną przykrywamy i zalepiamy.
Pierogi ulepione układam na posypanej mące desce lub blacie.
Gotuję około 4-5 litrów wody z łyżką soli (można spróbować wody i sprawdzić czy jest dość słone).
Do gotującej się wody dodaję też łyżkę od zupy oleju, wtedy pierogi się nie sklejają.
Pierogi gotowane w niedosolonej wodzie, nie będą dobrze smakować !!!!!
Gdy woda zacznie się gotować, wrzucam po około 10-14 pierogów i gotuję, aż wypłyną,
po Wypłynięciu gotuję około 5 minut. Wyciągam cedzakiem i udkładam na talerzu.
Ja lubię pierogi podane ze śmietaną, bułeczką tartą na masełku i posypane cukrem i cynamonem.
Smacznego!