Pizza - wersja 2
Powrót do strony Kulinarne
Składniki:
3 szklanki mąki wrocławskiej
3 łyżki (od zupy) oleju/ oliwy
1 szklanka mleka
5dkg drożdży świeżych
sól do smaku
1 łyżeczka (mała) papryki słodkiej mielonej
2 łyżeczki (małe) cukru
dodatki: papryka, pieczarki, salami, kiełbasa, ser żółty, cebula, ananas, oliwki,
przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mleko zagotować, przestudzić, żeby było ciepłe, ale nie gorące.
Rozmieszać z cukrem i drożdżami na jednolity zaczyn.
Mąkę, oliwę, paprykę słodką, sól + zaczyn wymieszać i ugnieść na jednolitą masę.
ciasto powinno się odklejać od rąk.
Do czystej miski włożyć rozrobione ciasto, odczekać 45-60 min aż wyrośnie.
Ciasto należy rozwałkować i ułożyć na blasze wysmarowanej cienką warstwą oliwy.
Piec w 170 stopni C przez około 30-40 min.
Smacznego!