Pizza Okrasy



Powrót do strony Kulinarne

Składniki:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki (od zupy) oleju/ oliwy
  • 2/3 szklanki wody przegotowanej ciepłej, ale nie wrzącej
  • 10 dkg drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczki cukru
  • dodatki: papryka, pieczarki, salami, kiełbasa, ser żółty, cebula, ananas, oliwki, przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz

  • Sposób przygotowania:
    Wodę rozmieszać z cukrem i drożdżami na jednolity zaczyn.
    Mąkę, oliwę, sól + zaczyn wymieszać i ugnieść na jednolitą masę.
    ciasto powinno się odklejać od rąk.
    Do czystej miski włożyć rozrobione ciasto, odczekać 45-60 min aż wyrośnie.
    Ciasto należy rozwałkować i ułożyć na blasze wysmarowanej cienką warstwą oliwy.
    Piec w 220-230 stopni C przez około 12-14 min.
    Smacznego!