Rogaliki drożdżowe z marmoladą



Powrót do strony Kulinarne

Składniki:
  • 2 jajka
  • kostka palmy
  • pół kg mąki
  • 5 dkg drożdży
  • dżem-powidła
  • 1/4l szklanki mleka

  • Sposób przygotowania:
    - Rozczyn:
    - łyżka cukru
    - 5 dkg drożdży
    - 1/4 szklanki ciepłego mleka
    - trochę mąki
    Palmę rozpuścić, dodać jajka, mąkę i rozczyn. Wyrobić ciasto.
    Włożyć w worku do zimnej wody.
    Czekać, aż wypłynie. Robić rogale z dżemem.
    Ulepić kulę, rozwałkować i ciąć ciasto na 4, 6, 8 ćwiartek
    - i z trójkątów lepić rogale
    Polewa
    - ukier puder, woda i aromat lub kwasek cytrynowy zmieszać i polewac rogale
    Smacznego!