Rolada z kremem i malinami
Powrót do strony Kulinarne
Składniki:
3 jaja
2 łyżki płaskie o zupy mąki ziemniaczanej
2 łyżki płaskie od zupy mąki tortowej
1/2 szklanki cukru lub cukru pudru
2 kropelki olejku zapachowego waniliowego lub śmietankowego
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
1 mały cukier waniliowy
maliny sztuk z 20-30...
Składniki na krem:
cukier puder do smaku
200-250ml śmietany 30-36% z lodówki
250g serka mascarpone z lodówki
1 śmietan-fix
5 łyżek mleka zimnego z lodówki
Sposób przygotowania placka:
- żółtka oddzielić od białek
- białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodać cukier + cukier waniliowy,
- następnie dodać po 1 żółtku i miksować na mniejszych obrotach, żeby piana nie opadła
- następnie dodawać mąkę tortową przesianą przez sitko, wymieszać też na niskich obrotach,
- potem ziemniaczaną przesianą przez sitko, wymieszać też na niskich obrotach,
- dalej proszek do pieczenia i olejek
- blachę na szerokość piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia
i wylać ciasto bezpośrednio na papier, rozłożyć na całej powierzchni
Piec około 8-10 min na 170-180 stopni
Sposób przygotowania kremu:
-zimną śmietaną ubijać na sztywno, dodać mleko i śmietan-fix
- następnie dodawać stopniowo serek mascarpone i na koniec dodać cukier puder do smaku
Gry krem jest gotowy, rozwijamy placek, rozkładamy na 3/4 placka krem, zostawiając 1/4 placka
bez kremu, żeby krem nie wyszedł i żeby można było roladę ładnie zwinąć.
Na krem rozkładamy chaotycznie maliny i zwiajmy w ręcznik.Wkładamy do lodókki na 2-3h, żeby się schłodziło.
Jak rolada się schłodzi, można wierzch oprószyć cukrem pudrem, polać polewą itp wg uznania.
Rolada jest najlepsza na drugi dzień po 24 h w lodówce, jeśli wcześniej nie zostanie zjedzona :).
Smacznego!