Rolada z kremem i malinami


Powrót do strony Kulinarne

Składniki:
  • 3 jaja
  • 2 łyżki płaskie o zupy mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki płaskie od zupy mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru lub cukru pudru
  • 2 kropelki olejku zapachowego waniliowego lub śmietankowego
  • 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
  • 1 mały cukier waniliowy
  • maliny sztuk z 20-30...
  • Składniki na krem:
  • cukier puder do smaku
  • 200-250ml śmietany 30-36% z lodówki
  • 250g serka mascarpone z lodówki
  • 1 śmietan-fix
  • 5 łyżek mleka zimnego z lodówki

  • Sposób przygotowania placka:
    - żółtka oddzielić od białek
    - białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodać cukier + cukier waniliowy,
    - następnie dodać po 1 żółtku i miksować na mniejszych obrotach, żeby piana nie opadła
    - następnie dodawać mąkę tortową przesianą przez sitko, wymieszać też na niskich obrotach,
    - potem ziemniaczaną przesianą przez sitko, wymieszać też na niskich obrotach,
    - dalej proszek do pieczenia i olejek
    - blachę na szerokość piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia
    i wylać ciasto bezpośrednio na papier, rozłożyć na całej powierzchni
    Piec około 8-10 min na 170-180 stopni
    Sposób przygotowania kremu:
    -zimną śmietaną ubijać na sztywno, dodać mleko i śmietan-fix
    - następnie dodawać stopniowo serek mascarpone i na koniec dodać cukier puder do smaku

    Gry krem jest gotowy, rozwijamy placek, rozkładamy na 3/4 placka krem, zostawiając 1/4 placka
    bez kremu, żeby krem nie wyszedł i żeby można było roladę ładnie zwinąć.
    Na krem rozkładamy chaotycznie maliny i zwiajmy w ręcznik.Wkładamy do lodókki na 2-3h, żeby się schłodziło.
    Jak rolada się schłodzi, można wierzch oprószyć cukrem pudrem, polać polewą itp wg uznania.
    Rolada jest najlepsza na drugi dzień po 24 h w lodówce, jeśli wcześniej nie zostanie zjedzona :).

    Smacznego!