Schab zawijany z piekarnika



Powrót do strony Kulinarne

Składniki:
  • około 1kg schabu bez kości
  • 3 łyzeczki oliwy
  • mała łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
  • mała łyżeczka soli drobnej
  • mała łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/3 małej łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 1/3 małej łyżeczki majeranku
  • 4 duże albo z 6-7 małych ząbków czosnku rozgniecionych na drobno

  • Sposób przygotowania:
    Porcję schabu należy rozkroić na cienki placek, żeby lepiej się zamarynował.
    Pieprz, sól, papryka słodka i ostra, oliwa, czosnek, majeranek mieszamy w miseczce
    tworząc mazię=marynatę, smarujemy/ nacieramy całe mięso dookoła, następnie
    zawijamy w rulon i można związać spożywczym sznurkiem, następnie zawijamy w folię aluminiową.
    Dalej odstawiamy na 1-2 dni do lodówki, żeby się zamarynowała.
    Następnego / drugiego dnia nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
    grzałka dolna i górna, wsadzamy schab w folii do szkła żaroodpornego,
    dolewamy pół szklanki wody przegotowanej i pieczemy, jak minie 30 minut
    dolewamy drugą porcję wody przegotowanej do szkła i pieczemy kolejne 30 minut
    dolewamy trzecią porcję wody przegotowanej do szkła i pieczemy kolejne 30 minut
    następnie rozchylamy lekko folię i pieczemy kolejne 30 minut,
    co w sumie daje 2h w piekarniku, schab mi wyszedł lekko suchy, ale podczas pieczenia wytworzyła
    się spora ilość sosu, warto pokroić pieczeń i wytarzać w sosie wtedy będzie bardziej soczyste.
    Można też posmarować chrzanem, polać innym sosem, jeść na kanapce lub z warzywami marynowami.
    Smacznego!