Schab zawijany z piekarnika
Powrót do strony Kulinarne
Składniki:
około 1kg schabu bez kości
3 łyzeczki oliwy
mała łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
mała łyżeczka soli drobnej
mała łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1/3 małej łyżeczki papryki ostrej mielonej
1/3 małej łyżeczki majeranku
4 duże albo z 6-7 małych ząbków czosnku rozgniecionych na drobno
Sposób przygotowania:
Porcję schabu należy rozkroić na cienki placek, żeby lepiej się zamarynował.
Pieprz, sól, papryka słodka i ostra, oliwa, czosnek, majeranek mieszamy w miseczce
tworząc mazię=marynatę, smarujemy/ nacieramy całe mięso dookoła, następnie
zawijamy w rulon i można związać spożywczym sznurkiem, następnie zawijamy w folię aluminiową.
Dalej odstawiamy na 1-2 dni do lodówki, żeby się zamarynowała.
Następnego / drugiego dnia nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
grzałka dolna i górna, wsadzamy schab w folii do szkła żaroodpornego,
dolewamy pół szklanki wody przegotowanej i pieczemy, jak minie 30 minut
dolewamy drugą porcję wody przegotowanej do szkła i pieczemy kolejne 30 minut
dolewamy trzecią porcję wody przegotowanej do szkła i pieczemy kolejne 30 minut
następnie rozchylamy lekko folię i pieczemy kolejne 30 minut,
co w sumie daje 2h w piekarniku, schab mi wyszedł lekko suchy, ale podczas pieczenia wytworzyła
się spora ilość sosu, warto pokroić pieczeń i wytarzać w sosie wtedy będzie bardziej soczyste.
Można też posmarować chrzanem, polać innym sosem, jeść na kanapce lub z warzywami marynowami.
Smacznego!