Sernik Pani S...


Składniki na ciasto:
  • 1kg twarogu (może być już ten mielony a jak nie to 3 x zmielić)
  • 6-8 jaj
  • 2/3-3/4 tłuszczu (masło)
  • 2 łyżki od zupy mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mała - olejek zapachowy cytrynowy
  • bakalie wg uznania
  • sok z 1 całej cytryny

  • Sposób przygotowania:
    - żółtka oddzielić od białek
    - białka wstawić do lodówki
    - żółtka + cukier+ cukier waniliowy zmieszać na białą masę
    - następnie dodawać zmielony twaróg, ucierać, potem mąkę, sok z cytryny, olejek
    - ubić pianę na sztywno
    - dodać do masy twarogowej i wymieszać
    - dodać bakalie
    - blachę wysmarować tłuszczem, posypać bułką i wlać ciasto
    Piec około 50-80 min na 170-180 stopni
    Smacznego!