Sernik Pani S...
Składniki na ciasto:
1kg twarogu (może być już ten mielony a jak nie to 3 x zmielić)
6-8 jaj
2/3-3/4 tłuszczu (masło)
2 łyżki od zupy mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka mała - olejek zapachowy cytrynowy
bakalie wg uznania
sok z 1 całej cytryny
Sposób przygotowania:
- żółtka oddzielić od białek
- białka wstawić do lodówki
- żółtka + cukier+ cukier waniliowy zmieszać na białą masę
- następnie dodawać zmielony twaróg, ucierać, potem mąkę, sok z cytryny, olejek
- ubić pianę na sztywno
- dodać do masy twarogowej i wymieszać
- dodać bakalie
- blachę wysmarować tłuszczem, posypać bułką i wlać ciasto
Piec około 50-80 min na 170-180 stopni
Smacznego!