Sernik Kasi
Powrót do strony Kulinarne
Składniki na ciasto:
1kg twarogu President mielony
7 jaj
2 łyżki od zupy mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka mała - olejek zapachowy cytrynowy
bakalie wg uznania
sok z 1 całej cytryny
1 budyń śmietankowy Dr. Oetkera
1 opakowanie małych sucharków "biedronkowych"
Sposób przygotowania masy twarogowej:
- żółtka oddzielić od białek
- białka wstawić do lodówki
- żółtka + cukier+ cukier waniliowy zmieszać na białą masę
- następnie dodawać twaróg, ucierać, potem mąkę, budyń i sok z cytryny, olejek
- ubić pianę na sztywno
- dodać do masy twarogowej i wymieszać
- dodać bakalie i wymieszać
Na blasze o max wymiarach 25x35 rozłożyć papier do pieczenia ciasta,
potem na spodzie ułożyć sucharki.Na sucharki wykładać łyżkę powoli ciasto, tak by
sucharki się nie rozjechały.
Piec około 45 min na 170 stopni, tak by góra ciasta, lekko zrumieniała.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, ale ciasta nie wyciągać, uchylić lekko drzwiczki,
by temperatura stopniowo malała, dzięki temu ciasto nie opadnie.
Na upieczone ciasto po wystygnięciu można polać pyszną polewę czekoladową, lukier itp..
Smacznego!