Sernik krakowski



Powrót do strony Kulinarne

Składniki na ciasto:
  • 1kg twarogu (może być już ten mielony a jak nie to 3 x zmielić)
  • 6-8 jaj
  • 2/3-3/4 tłuszczu (masło)
  • 2 łyżki od zupy mąki ziemniaczanej
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mała - olejek zapachowy cytrynowy
  • bakalie wg uznania
  • sok z 1 całej cytryny

  • Składniki na kruche ciasto:
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka niepełna cukru
  • olejek zapachowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy mały
  • 250g masła
  • 3 łyzeczki kakao

  • Sposób przygotowania masy twarogowej:
    - żółtka oddzielić od białek
    - białka wstawić do lodówki
    - żółtka + cukier+ cukier waniliowy zmieszać na białą masę
    - następnie dodawać zmielony twaróg, ucierać, potem mąkę, sok z cytryny, olejek
    - ubić pianę na sztywno
    - dodać do masy twarogowej i wymieszać
    - dodać bakalie i wymieszać
    Sposób przygotowania ciasta kruchego:
    wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę
    - można od razu rozłożyć na blasze albo włożyć do lodówki i potem zetrzeć
    -piec można na blasze na papierze do pieczenia lub
    blachę wysmarować tłuszczem, posypać bułką i ułożyć ciasto
    - Piec około 10 min na 170 stopni
    - po upieczeniu dolnej warstwy wylać masę twarogową, przysypać górną warstwę ciemnym ciastem startym
    i wstawić do piekarnika na 30 min, żeby zrumienić górę
    Smacznego!