Sernik krakowski
Powrót do strony Kulinarne
Składniki na ciasto:
1kg twarogu (może być już ten mielony a jak nie to 3 x zmielić)
6-8 jaj
2/3-3/4 tłuszczu (masło)
2 łyżki od zupy mąki ziemniaczanej
1 ½ szklanki cukru
1 łyżeczka mała - olejek zapachowy cytrynowy
bakalie wg uznania
sok z 1 całej cytryny
Składniki na kruche ciasto:
2 jajka
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka niepełna cukru
olejek zapachowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy mały
250g masła
3 łyzeczki kakao
Sposób przygotowania masy twarogowej:
- żółtka oddzielić od białek
- białka wstawić do lodówki
- żółtka + cukier+ cukier waniliowy zmieszać na białą masę
- następnie dodawać zmielony twaróg, ucierać, potem mąkę, sok z cytryny, olejek
- ubić pianę na sztywno
- dodać do masy twarogowej i wymieszać
- dodać bakalie i wymieszać
Sposób przygotowania ciasta kruchego:
wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę
- można od razu rozłożyć na blasze albo włożyć do lodówki i potem zetrzeć
-piec można na blasze na papierze do pieczenia lub
blachę wysmarować tłuszczem, posypać bułką i ułożyć ciasto
- Piec około 10 min na 170 stopni
- po upieczeniu dolnej warstwy wylać masę twarogową, przysypać górną warstwę ciemnym ciastem startym
i wstawić do piekarnika na 30 min, żeby zrumienić górę
Smacznego!