Sernik na zimno z galaretką i owocami


Powrót do strony Kulinarne


Składniki:
  • 4 serki waniliowe 200g - najlepsze z Maćkowy
  • 2 galaretki 1 smaku do zagęszczenia serków
  • 1 galaretka 2 smaku na wierzch
  • owoce - truskawki, borówki, brzoskwinie..
  • biszkopty 1op

  • Sposób przygotowania:
    - 2 galaretki do zagęszczenia serków rozrobić w 200ml ciepłej wody, rozmieszać,
    żeby nie było ziarenek żelatyny i muszą przestygnąć
    - 1 galaretkę rozrobić normalnie jak na opakowaniu,
    - 2 galaeretki przestygnięte dodać do serków wymieszać mikserem lub trzepaczką,
    - biszkopty ułożyć na spodzie blachy, zalać rozrobionym serkiem z galaeretką,
    wstawić do lodówki, żeby stężało,
    - umyć owoce, pokroić i rozłożyć na zastygniętych serkach -> uwaga, żeby owoce
    się nie pozapadały i zalać drugą galaeretką, wstawić do lodówki żeby zastygło na około 2-3h
    Blachę do sernika biorę okrągłą średnica 22cm, lub prostokątną 15x20cm

    biszkopty nie są konieczne, można wylać samą masę z galaretką na spód
    i dalej owoce i galaretka na wierzch.

    Smacznego!