Sernik na zimno z galaretką i owocami
Powrót do strony Kulinarne
Składniki:
4 serki waniliowe 200g - najlepsze z Maćkowy
2 galaretki 1 smaku do zagęszczenia serków
1 galaretka 2 smaku na wierzch
owoce - truskawki, borówki, brzoskwinie..
biszkopty 1op
Sposób przygotowania:
- 2 galaretki do zagęszczenia serków rozrobić w 200ml ciepłej wody, rozmieszać,
żeby nie było ziarenek żelatyny i muszą przestygnąć
- 1 galaretkę rozrobić normalnie jak na opakowaniu,
- 2 galaeretki przestygnięte dodać do serków wymieszać mikserem lub trzepaczką,
- biszkopty ułożyć na spodzie blachy, zalać rozrobionym serkiem z galaeretką,
wstawić do lodówki, żeby stężało,
- umyć owoce, pokroić i rozłożyć na zastygniętych serkach -> uwaga, żeby owoce
się nie pozapadały i zalać drugą galaeretką, wstawić do lodówki żeby zastygło na około 2-3h
Blachę do sernika biorę okrągłą średnica 22cm, lub prostokątną 15x20cm
biszkopty nie są konieczne, można wylać samą masę z galaretką na spód
i dalej owoce i galaretka na wierzch.
Smacznego!