Śwliwki w occie



Powrót do strony Kulinarne

Składniki:
  • 2,5 kg śliwek małych węgierek
  • 1 kg cukru
  • 3/4 szklanki octu
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 5-6 goździków
  • cynamon

  • Sposób przygotowania:
    Umyte i odpestkowane śliwki włożyć do emaliowanego garnka.
    Ugotować syrop z podanych składników.
    Wrzątkiem zalać śliwki i pozostawić pod przykryciem.
    Przez 4 dni kolejne zlewać syrop i przed ponownym zalaniem zagotować i zalać nimi śliwki
    Piątego dnia zagotować śliwki z syropem i na gorąco wkładać do słoików.
    Nie pasteryzować.

    Z podanej porcji wychodzi .... słoiczków. -> Informację podam niebawem.

    Czas pracy:
    -pestkowanie śliwek 20 min
    -leżakowanie 4 dni
    -pakowanie do słoików do 30 min

    Smacznego!