Stripsy
Powrót do strony Kulinarne
Składniki ciasto:
podwójna pierś z kurczaka
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
szczypta słodkiej papryki
Gęste ciasto naleśnikowe:
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (jeśli lubisz bardziej ostre dodaj więcej)
2 szczypty słodkiej papryki
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mleka
Panierka:
mąka pszenna
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Piersi pokroić w plasterki, rozklepać tłuczkiem na małe kotleciki.
Zrobić ciasto naleśnikowe: jajko + mąka + mleko + papryka ostra i słodka.
Mieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Dodać pieprz i sól. Wymieszać.
Piersi zanurzyć w cieście, a następnie w mące.
W frytkownicy rozgrzać olej.
Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, wrzucać partiami stripsy i smażyć
do momentu aż uzyskają złoto-brązowy kolor.
Uwaga! Olej nadaje się do usmażenia około 1kg mięsa - potem już jest tak okropny,
że nie radziłabym smażyć na nim większej ilości kurczaka.
Smacznego!