Stripsy



Powrót do strony Kulinarne

Składniki ciasto:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • szczypta słodkiej papryki Gęste ciasto naleśnikowe:
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (jeśli lubisz bardziej ostre dodaj więcej)
  • 2 szczypty słodkiej papryki
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mleka Panierka:
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia
    Sposób przygotowania:
    Piersi pokroić w plasterki, rozklepać tłuczkiem na małe kotleciki.
    Zrobić ciasto naleśnikowe: jajko + mąka + mleko + papryka ostra i słodka.
    Mieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Dodać pieprz i sól. Wymieszać.
    Piersi zanurzyć w cieście, a następnie w mące. W frytkownicy rozgrzać olej.
    Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, wrzucać partiami stripsy i smażyć
    do momentu aż uzyskają złoto-brązowy kolor.

    Uwaga! Olej nadaje się do usmażenia około 1kg mięsa - potem już jest tak okropny,
    że nie radziłabym smażyć na nim większej ilości kurczaka.
    Smacznego!