Surówka z białej kapusty


Powrót do strony Kulinarne


Składniki dla 2 osób:
  • 1/4 średniej główki kapusty białej
  • 1 jabłko słodko-winne
  • 1/2 cebulki
  • śmietana 10% lub jogurt naturalny
  • 100g sera feta
  • szczypta soli i pieprzu świeżo zmielonego kolorowego
  • 1 łyżeczka soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

  • Sposób przygotowania:
    - kapustę, cebulę i jabłko poszatkować blenderem lub zetrzeć na tarce na drobno,
    poszatkowane warzywa posolić i odstawić, żeby lekko zmiękły
    - uwaga na cebulę, jak jest bardzo ostra, to dać mniej, żeby nie przygasiła smaku surówki
    - pieprz, cukier, łyżeczka soku wymieszać ze śmietaną lub jogurtem
    - następnie polać surówkę i wymieszać delikatnie

    Smacznego!