Szarlotka na kruchym spodzie
Powrót do strony Kulinarne
Składniki:
2 żółtka
2,5 szklanki mąki krupczatki
125g cukru =1/2 szklanki
2 kropelki olejku zapachowego waniliowego albo cytrynowego
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy mały
200g masła
8 dużych jabłek kwaskowatych
cynamon
Sposób przygotowania:
- jabłka obrać, pokroić na drobno lub zetrzeć na tarce,
jabłka ugotować w garnku na jednolity mus, dodać do smaku cynamon
i ewentualnie dosłodzić, jeśli jabłka są zbyt kwaśne
- wszystkie składniki na ciasto wymieszać na jednolitą masę
masę podzielić na 2 porcje: 1/3 i 2/3
- obie porcje ciasta włożyć w wreczku do zamrażalnika na około 2h
- pierw pieczemy spód z porcji 2/3 ciasta
- blachę wysmarować tłuszczem, posypać bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia
i na to zetrzeć na tarce większa porcję ciasta (2/3)
- Piec około 20 min na 180 stopni aż się lekko zrumieni
(ja przeważnie piekę około 10-15 min na grzałce dolnej/górnej a potem na 5min ustawiam termoobieg)
- po upieczeniu dolnej warstwy położyć jabłka, przysypać górną warstwę z 1/3 ciasta
i wstawić do piekarnika na kolejne 15 min, żeby zrumienić górę
(tutaj też przeważnie piekę na górnej grzałce z termoobiegiem)
Smacznego!