Szarlotka na kruchym spodzie



Powrót do strony Kulinarne

Składniki:
  • 2 żółtka
  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • 125g cukru =1/2 szklanki
  • 2 kropelki olejku zapachowego waniliowego albo cytrynowego
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy mały
  • 200g masła
  • 8 dużych jabłek kwaskowatych
  • cynamon

  • Sposób przygotowania:
    - jabłka obrać, pokroić na drobno lub zetrzeć na tarce,
    jabłka ugotować w garnku na jednolity mus, dodać do smaku cynamon
    i ewentualnie dosłodzić, jeśli jabłka są zbyt kwaśne
    - wszystkie składniki na ciasto wymieszać na jednolitą masę
    masę podzielić na 2 porcje: 1/3 i 2/3
    - obie porcje ciasta włożyć w wreczku do zamrażalnika na około 2h
    - pierw pieczemy spód z porcji 2/3 ciasta
    - blachę wysmarować tłuszczem, posypać bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia
    i na to zetrzeć na tarce większa porcję ciasta (2/3)
    - Piec około 20 min na 180 stopni aż się lekko zrumieni (ja przeważnie piekę około 10-15 min na grzałce dolnej/górnej a potem na 5min ustawiam termoobieg)
    - po upieczeniu dolnej warstwy położyć jabłka, przysypać górną warstwę z 1/3 ciasta
    i wstawić do piekarnika na kolejne 15 min, żeby zrumienić górę (tutaj też przeważnie piekę na górnej grzałce z termoobiegiem)
    Smacznego!