Tort Babci Danki



Powrót do strony Kulinarne

Składniki:
  • 20 dag zmielonych orzechów
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 i1/2 szklanki cukru
  • 10 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


  • Sposób przygotowania:
    Biszkopt: Żółtka utrzeć ze szklanką cukru, dodać orzechy, bułkę tartą z proszkiem. Utrzeć na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę i dodać 1/2 szklanki cukru. Wymieszać z masą i wylać do tortownicy.
    Piec w piecu o temp. do 200ºC około 45 minut.

    Krem:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • kakao


  • 2 żółtka, 1 całe jajko utrzeć z 1/2 szklanki cukru na jednolitą masę; dodać 2 łyżki czubate mąki. Utrzeć aby nie było grudek. Połowę z 1/2 litra mleka zagotować a drugą połową mleka rozprowadzić masę z żółtek i cukru i mąki. Następnie do gotującego się mleka wlać ta rozrobiona masę i zagotować aż do uzyskania konsystencji budyniu. Ostudzić. Utrzeć 1+ 1/2 kostki masła i dodawać po trochu „budyń” i ucierać na jednolitą masę. Dodać kakao. Można dodać też spirytusu trochę- ale powoli, żeby masa się nie zważyła. Biszkopt przekroić na trzy części. Smarować kremem i wstawić do lodówki. Gotowe.
    Smacznego!