Tortilla



Powrót do strony Kulinarne

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyzeczki soli
  • 3 łyżki smalcu
  • 2/3 szklanki wody

  • Sposób przygotowania:
    Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Wodę podgrzewamy ze smalcem, do momentu, aż smalec sie roztopi. Wlewamy wodę (nie studzimy jej) do mąki z solą i mieszamy drewniana łyżką.
    Jak trochę przestygnie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
    Przykrywamy luźno folią i odstawiamy na 1 godzinę.
    Następnie ciasto dzielimy na 16 równych części, formujemy kulki
    w dłoniach i odstawiamy na minimum10 minut (należy przykryć je wilgotną ściereczką, aby nie obeschły).
    Kolejno wałkujemy ciasto na cieniutkie placki i układamy je jeden na drugi, przesypując mąka.
    Placki układamy na rozgrzanej, suchej patelni.
    Po 30 sekundach smażenia, gdy tortilla wypełni sie pęcherzami i pokryje brązowymi , należy przewrócic na druga strone i smażyć przez kolejne 30 sekund.
    Tortilla napuszy sie jeszcze bardziej i znów pokryje sie brązowymi plamkami, tym razem z drugiej strony. Jeszcze raz przewrócic na druga strone i po 15 - 30 sekundach zdjąć z patelni.
    Gotowe tortille układać w stosik.
    Jeśli mamy trudności ze zwijaniem tortilli, należy zawinąć ją w wilgotną ściereczke.
    Smacznego!