Tortilla
Powrót do strony Kulinarne
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyzeczki soli
3 łyżki smalcu
2/3 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Wodę podgrzewamy ze smalcem,
do momentu, aż smalec sie roztopi. Wlewamy wodę (nie studzimy jej)
do mąki z solą i mieszamy drewniana łyżką.
Jak trochę przestygnie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
Przykrywamy luźno folią i odstawiamy na 1 godzinę.
Następnie ciasto dzielimy na 16 równych części, formujemy kulki
w dłoniach i odstawiamy na minimum10 minut (należy przykryć je
wilgotną ściereczką, aby nie obeschły).
Kolejno wałkujemy ciasto na cieniutkie placki i układamy je jeden na drugi, przesypując mąka.
Placki układamy na rozgrzanej, suchej patelni.
Po 30 sekundach smażenia, gdy tortilla wypełni sie pęcherzami
i pokryje brązowymi , należy przewrócic na druga strone i smażyć
przez kolejne 30 sekund.
Tortilla napuszy sie jeszcze bardziej i znów pokryje sie brązowymi
plamkami, tym razem z drugiej strony. Jeszcze raz przewrócic na druga
strone i po 15 - 30 sekundach zdjąć z patelni.
Gotowe tortille układać w stosik.
Jeśli mamy trudności ze zwijaniem tortilli, należy zawinąć ją w wilgotną ściereczke.
Smacznego!