Warzywa z patelni z kurczakiem i orzechami



Powrót do strony Kulinarne

Składniki:
  • 2 duże marchewki
  • 1 cebula różowa
  • 1 biała cebula
  • 1/2 średniej cuknini
  • 1/2 papryki czerwonej, zielonej i żółtej
  • 1 pierś z kurczaka pojedyncza
  • 1/3 szklanki orzechów nerkowca
  • olej sezamowy
  • oliwa z oliwek
  • przyprawa złocista do kurczaka Kamis
  • sól do smaku
  • zioła prowansalskie
  • świeżo mielony pieprz

  • Sposób przygotowania:
    Marchewkę pokroić w plasterki i ugotować na lekko miękką, żeby się nie kruszyła.
    Cebulę, paprykę kroimy w kosteczki
    Cukinię kroimy w połówki plasterków ...takie grubsze.
    Na patelinię oliwa z oliwek i wrzucamy na gorącą oliwę warzywa i lekko posmażamy, żeby się zeszkliły.
    Nie za długo, bo namiękną, a mają być chrupkie, lekko solimy, posypujemy ziołami prowansalskimi i pieprzem.
    Dalej kroimy w kosteczki pierś z kurczaka i posmażamy/ dusimy na oleju sezamowym z przyprawą do kurczaka.
    Jak kurczak będzie miękki wykładamy go na papierowy ręcznik.
    Na gorącą suchą patelnię wrzucamy orzechy nerkowca i podmsmażamy je aż się lekko zrumienią.
    Wszystko wrzucamy do 1 garnka i chwilę podgrzewamy na świeżo nalanym rozgrzanym oleju sezamowym.
    Podajemy na talerzu ciepłe.

    Z podanych składników wychodzą 2 porcje obiadowe dla dorosłej osoby.

    Czas pracy:
    -obieranie i krojenie warzyw 10 min
    -gotowanie marchewki 8 min
    -prażenie orzechów do 10 min
    -przygotowanie kurczaka do 40 min
    -łączny czas przygotowania do 70 min

    Do tego można dodać też fasolkę szparagową, brokuły, kalafior, szparagi... wg uznania.

    Smacznego!