Zapiekanka z cukinią i kurczakiem
Powrót do strony Kulinarne
Składniki ciasto:
2 szklanki makaronu świderki
2 piersi z kurczaka
przyprawa złocista Kamis
1 śmietana jogurtowa 10%
sól, pieprz świeżo mielony
1 cukinia śreniej wielkości
2 małe cebule
oliwa z oliwek
15 dkg sera żółtego Mozarella
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al'dente.
Do śmietany dodać 1 łyżeczkę pieprzu mieloengo, 1 łyżeczkę przyprawy Kamis złocistej, wymieszać.
Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki, poddusić na patelni z przyprawą KAMIS złocistą, pod przykrywką.
Uwaga, żeby kurczak się nie podsuszył na patelni, warto dać pokrywkę, wtedy się dusi nie smaży!
Na gorącą oliwę na patelni wrzucamy drobno posiekaną cebulę, zezklimy ją potem dodajemy do niej pokrojoną
w małe kawałki cukinię. Lekko solimy.
Bierzemy szkło żaroodporne, wysypujemy makaron ugotowany, wrzucamy cebulę z cukinią oraz kurczaka i na to
wylewamy śmietanę, na wierzch posypujemy startym serem Mozarella. Pieczemy w piekarniku około 20 minut.
Zapiekankę można podawać z sosem czosnkowym, ketchupem... jak kto lubi :)
Smacznego!